El turisme d’autocaravanes a la demarcació de Lleida

Distribució de les àrees de servei i pernocta - 2023

caravana
6a Festa de la Clotxa i 6a Trobada d'autocaravanes de Bovera. Font: aralleida.cat

El creixement exponencial del turisme d'autocaravanes ha deixat una empremta significativa a la demarcació de Lleida. En els darrers anys, aquest fenomen ha experimentat un augment notable, assolint el seu punt àlgid des de l'inici de la pandèmia. Aquest canvi a les preferències de viatge ha brindat als turistes una alternativa atractiva i segura, especialment durant períodes de confinament i restriccions de viatge.

Durant l'etapa de confinament, l'apreciació per la llibertat de viatjar per carretera es va intensificar i va portar a un increment de la demanda d'autocaravanes. La demarcació de Lleida, amb les seves destinacions rurals i naturals, ha esdevingut un imant per a aquells que busquen experiències personalitzades i menys convencionals. Aquest canvi ha redefinit les rutes turístiques convencionals, destacant àrees anteriorment menys explorades, com ara les Terres de Lleida.

Les Terres de Lleida, en particular, han capitalitzat aquesta tendència emergent, oferint activitats com oleoturisme, enoturisme i fruiterisme, recolzades per un ric patrimoni monumental i arquitectònic. L'adaptació de noves activitats culturals ha convertit aquesta regió en una destinació turística atractiva per als amants del caravaning. Exemplificant aquest compromís, la comarca de l'Urgell s'ha destacat en establir convenis per atraure el turisme d'autocaravanes, resultant en el reconeixement com la millor destinació Camper Tour al Kucavanasfest del 2023.

Les dades de la Federació Espanyola d'Autocaravanes revelen un augment del 30% en el nombre d'autocaravanes registrades a la demarcació de Lleida els darrers dos anys. Aquest auge ha portat a l'habilitació de nombroses àrees de servei i pernocta a municipis que anteriorment no comptaven amb una oferta significativa d'allotjaments turístics. Aquest estudi es proposa analitzar la distribució geogràfica d’aquestes àrees, examinant la quantitat i qualitat d’infraestructures disponibles per als viatgers d’autocaravanes a les diferents comarques de la demarcació de Lleida.