Informe sobre la superació de la COVID-19 pel sector turístic de la demarcació de Lleida

Anàlisi quantitatiu i qualitatiu a partir de l’enquesta a diverses empreses del sector turístic de la demarcació - 2022

tastet de girella_5804172987
Cafè Pessets, Sort (Pallars Sobirà). Font: aralleida.cat

Aquest informe analitza l'impacte de la crisi de la COVID-19 en el sector turístic de la demarcació de Lleida des del març del 2020 fins al desembre del 2022, data en què van finalitzar les restriccions. Es basa en una mostra de 402 enquestats, incloent empresaris i autònoms, les respostes dels quals es van recopilar entre juliol i setembre de 2022.

Els resultats indiquen que la situació sanitària i les mesures restrictives van tenir un impacte directe als negocis turístics, especialment en allotjaments i restauració. Tot i això, aquests sectors van mostrar una millor recuperació en termes de turistes, visitants i empleats després d'aixecades les restriccions. A nivell territorial, les comarques més afectades van ser l'Urgell, el Solsonès i el Segrià, sent la restauració al Segrià la més perjudicada.

Globalment, el sector turístic va implementar mesures per pal·liar els efectes de la pandèmia, com ara sol·licitar crèdits, finançament i renegociar préstecs. Alguns empresaris van haver de reduir la plantilla, tancar temporalment o fins i tot tancar definitivament. Les enquestes també revelen que molts empresaris es van reinventar mitjançant iniciatives com campanyes de promoció, vendes en línia i col·laboracions amb altres empreses. El sector destaca la necessitat d'enfortir canals digitals, millorar estratègies d'internacionalització, gestió de riscos, seguretat sanitària i rebre formació en temes com ara teletreball, noves tecnologies, gestió financera, xarxes socials, idiomes i sostenibilitat per estar millor preparats davant de futures crisis. Aquestes accions, segons els enquestats, haurien ajudat a minimitzar els efectes de la crisi de la COVID-19 i fer front a possibles crisis futures.