Les fires agroalimentàries de la demarcació de Lleida

Anàlisi de quantitatiu a partir de l’enquesta als visitants, nombre de visitants i impacte econòmic, 2023.

act-alt-urgell-2
Fira de Sant Ermengol – Fira de Formatges Artesans del Pirineu de la Seu d'Urgell. Font: aralleida.cat

L'estudi calcula i analitza l'impacte de les fires agroalimentàries a la demarcació de Lleida durant l'any 2023. Unes fires inicialment orientades al comerç, aquestes fires han experimentat una transformació cap a productes turístics que atrauen un públic divers, combinant promoció local amb aspectes culturals i turístics. Aquesta evolució ha dinamitzat el sector agroalimentari i ha posicionat Lleida com una destinació turística d'interès.

L'estudi es basa en tres fonts principals: una enquesta a més de 500 visitants de les fires durant l'any 2023, les dades del cercador de la "Guia de fires" de la Diputació de Lleida, i l'estudi "Impacte econòmic de les fires a Catalunya". Aquestes fires han esdevingut clau per al desenvolupament econòmic i local, generant ocupació i atraient gairebé 700.000 visitants el 2023. Per a l'any 2024, hi ha programades més de 80 fires en 72 municipis, destacant esdeveniments com la Fira de Sant Ermengol, la Fira del Torró i la Xocolata, la Fira de Sant Miquel, la Fira de Sant Josep, així com diverses fires ramaderes i agrícoles.

L'objectiu principal de l'estudi és analitzar l'experiència dels visitants i l'impacte econòmic d'aquests esdeveniments, proporcionant informació útil per a la presa de decisions i el desenvolupament de futures estratègies. Això pot beneficiar organitzadors, productors i responsables polítics, contribuint a la promoció i creixement sostenible de les fires agroalimentàries de la demarcació de Lleida.